De behandeling van jouw paard of pony voor meer vitaliteit en ontspanning

Ontspanning en vitaliteit voor paarden

Behandeling Hipposensitief
Behandeling Hipposensitief

Waarborgen van de gezondheid en klachten voorkomen

Merk je dat jouw paard of pony niet lekker in zijn of haar vel zit, gespannen is of strammer loopt? Of wil je dat de gezondheid zoveel mogelijk gewaarborgd blijft en klachten voorkomen? Hier kunnen we samen aan werken en de reacties van jouw paard of pony ervaren!

Samen met jou kijk ik naar wat opvalt aan jouw paard of pony bij de eerste kennismaking, bij het aftasten van het lichaam en de reacties op bepaalde aanrakingen. Graag hoor ik zoveel mogelijk achtergrond informatie van jouw paard of pony en wat je eventueel zelf al gedaan hebt. Zo bouwen we samen een op jouw paard of pony gerichte behandeling op waarbij ik je meeneem in het verbeteren van zijn of haar welzijn.

Het is dus geen standaard behandeling, maar een behandeling op maat. Ik vind het belangrijk dat de behandeling door het paard of de pony als prettig ervaren wordt omdat er anders ongemak kan ontstaan. En het doel is ontspanning… Naast gezondheidsredenen laat je jouw paard of pony een fijne ervaring beleven waar je zelf ook van kunt genieten….

Ontspanning bij paard en ruiter geeft een betere samenwerking en dat wil je bereiken!

Snelkeuze Onderwerpen behandeling

Wat houdt de behandeling in?

De behandeling bestaat uit een mix van verschillende technieken vanuit meerdere therapievormen. Het doel is ontspanning en ruimte in de weefsels creëren bij jouw paard of pony. Hierbij worden subtiele aanrakingen afgewisseld met meer stevige grepen, afhankelijk van wat er nodig is, maar vooral rekening houdend met waar jouw paard of pony ontvankelijk voor is.

De therapievormen waaruit de technieken worden toegepast zijn:

Craniosacraal therapie is een behandelvorm waarbij voornamelijk subtiele technieken toegepast worden. Deze technieken zijn gericht op de beweging van de hersenvloeistof. Deze vloeistof beweegt langzaam tussen twee dikke vliezen die het centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) omvatten. De beweging van de hersenvloeistof (liquor) wordt craniosacraal ritme genoemd.

De hersenvloeistof wordt in de hersenen aangemaakt vanuit het bloed en zorgt binnen het centraal zenuwstelsel voor aanvoer van voedingsstoffen, afvoer van afvalstoffen, opwaartse druk en vormt een buffer als bescherming tegen schokken en stoten. De subtiele en trage beweging van de hersenvloeistof resoneert door in het hele lichaam maar is het beste voelbaar op de schedel (cranium), de wervelkolom en het heiligbeen (sacrum). Het vergt enige sensitiviteit om deze subtiele beweging goed te kunnen voelen.

Het achterhoofdbeen (os occiput) en het wiggenbeen (os sphenoïdale) vormen een groot deel van de schedelbasis en het scharnierpunt in de beweging van de hersenvloeistof. Het is daarom van groot belang dat deze beenderen ten opzichte van elkaar voldoende ruimte hebben, maar dat geldt ook voor de rest van de (schedel)beenderen.

Als er in deze beweging, bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte, stagnatie ontstaat heeft dat gevolgen voor de functie van het gehele lichaam omdat alle structuren verbinding met elkaar hebben.

Met lichte aanrakingen wordt de dynamiek van de craniosacrale beweging gevoeld en beoordeeld. Met subtiele technieken kunnen de stagnaties uit hun spanning los gemaakt en in beweging gebracht worden, waardoor het lichaam weer beter kan functioneren.

Omdat de technieken overwegend uit lichte aanrakingen bestaan en met de beweging van het lichaam mee gaan ontstaat er vanuit het lichaam vrijwel geen weerstand. Op het moment dat er contact gemaakt wordt met het craniosacrale systeem is dat snel merkbaar aan de signalen die jouw paard of pony afgeeft door te ontspannen.

Shiatsu betekent letterlijk vingerdruk en is een Japanse behandelvorm op het energetisch systeem van het lichaam.

Het energetisch systeem bestaat uit een netwerk van energiebanen (meridianen), verspreid over en door het gehele lichaam. Hierlangs stroomt de levensenergie. Er zijn twaalf hoofdmeridianen die symmetrisch over het lichaam verlopen. Hierop bevinden zich de acupunctuurpunten.

De twaalf hoofdmeridianen vormen zes koppels die elk verbonden zijn met een orgaansysteem en een element. Elk element en orgaansysteem heeft eigen functies en gerelateerde klachten. Op energetisch vlak worden klachten meer vanuit een natuurlijke visie geïnterpreteerd en benaderd. Naast de fysieke functie van de organen hebben deze ook een emotionele functie.

 

Hout element galblaas en lever goede verspreiding en beweging van energie
daadkracht, besluitvaardigheid, leiderschap
Vuur element hart en dunne darm

pericard

driewarmer

circulatie en uitdrukkingsvaardigheid, opname en verwerking van voeding en onderscheidingsvermogen

beschermt het hart tegen teveel emotionele impact

ondersteunt de spijsvertering en vochtregulatie

Aarde element milt en maag (spijs) vertering, ook verwerking op mentaal vlak, zorgzaamheid, geaard zijn
Metaal element long en dikke darm ademhaling, uitscheiding en afweer
grenzen bewaken, fijngevoeligheid
Water element nier en blaas basisenergie, voortplanting, urinewegstelsel
wilskracht en overlevingsdrang

 

Voor een goede gezondheid en vitaliteit moet de energie ongehinderd door het lichaam kunnen stromen. Op het moment dat de energie stagneert ontstaat in eerste instantie ongemak en in een later stadium kunnen klachten ontstaan. Door te voelen waar de energie vastloopt en specifieke acupunctuurpunten of meridianen te stimuleren met druk, strekkingen of massage wordt er ruimte gemaakt in de weefsels waardoor de energie weer vrijer door kan stromen.

Massage is de meest bekende behandelvorm en voornamelijk gericht op de spieren en bijbehorende structuren zoals de huid, onderhuids bindweefsel, (gewrichts)banden en pezen.

Hierbij worden stevige, handmatige technieken toegepast met wrijving, rek en druk om verhardingen in de spieren los te maken, maar ook om meer ruimte en ontspanning in de spieren en omliggende weefsels te creëren.

De meest gebruikte technieken zijn: strijken (wrijven), kneden, rekken, frictie (stevige, diepe techniek dwars op de spiervezel), kloppen, vibratie en huidrollen.

Het huidrollen valt onder de bindweefselmassage. Dit is een intensieve massagevorm die de doorbloeding van het omliggende gebied enorm stimuleert en waarbij veel afvalstoffen kunnen loskomen. Vooral bij deze massagevorm is het belangrijk om goed te letten op de reacties van het paard of de pony om overprikkeling te voorkomen.

De dosering van de druk die wordt toegepast hangt af van de tolerantiegrens van het paard of de pony en de mate van verharding van de weefsels.

Fascia is een taai en stevig vlies, bestaand uit bindweefsel waarmee alle structuren in het lichaam aan elkaar verbonden zijn. Het bestaat uit meerdere lagen en vormt de gehele samenhang van het lichaam. Het omhult de organen, spierbundels, gewrichten en botten met een gladde laag zodat alle weefsels soepel langs elkaar heen kunnen glijden.

De functies van fascia zijn:

  • samenhang en constructie van het lichaam
  • opvang en verdeling van druk- en trekkrachten
  • bij zwaardere zoogdieren, zoals paarden, heeft het ook een dragende functie
  • coördinatie van beweging (in samenwerking met het centraal zenuwstelsel)
  • soepel bewegen van structuren over en langs elkaar heen
  • afbakenen van (geïnfecteerde) gebieden
  • opslag van onverwerkte emoties en energie van niet volledig herstelde letsels

De fascia bepaalt de ruimte waarin een lichaamsdeel of structuur zich kan bewegen en is sterk verbonden met het centraal zenuwstelsel. Veel meer nog dan de spieren. Elke spierbundel staat op zichzelf, maar door de verbinding met de fascia en het zenuwstelsel worden functionele ketens gevormd die met elkaar en andere systemen samenwerken.

Om de fascia optimaal te laten functioneren is het van belang dat het voldoende bevochtigd is en daarvoor ook voldoende ruimte heeft. Deze twee voorwaarden hebben een wisselwerking met elkaar.

Door lichamelijke en mentale trauma’s kunnen spanningen en verklevingen ontstaan in de fascia waardoor er functieverlies optreedt. De betreffende weefsels komen klem te zitten waardoor ook de bevochtiging en doorbloeding stagneren.

Met subtiele technieken, gericht op de bewegingsrichting van de fascia, kunnen onverwerkte emoties en onvolledig verwerkte impact van bijvoorbeeld ongevallen losgemaakt worden. De fascia raakt weer meer ontspannen. Hierdoor ontstaat er bewegingsruimte voor de omliggende weefsels en kan de functie zich herstellen.

Lang vastgehouden spanningen die diep in het weefsel verborgen liggen kunnen voor veel onverklaarbare klachten zorgen. Het werken op de fascia geeft op diep niveau ontspanning en heeft daardoor veel invloed op het lichaam.

Deze behandelmethoden vullen elkaar uitstekend aan waardoor de werking diep en effectief is. De verschillende therapievormen bij elkaar bieden veel mogelijkheid en keuze in de manier van benaderen en aanraking.

Welke signalen geeft jouw paard of pony wanneer deze ontspant of spanning loslaat;

  • likken, kauwen, smekken, darmgeluiden
  • verandering in ademhaling, diepe zucht
  • zachte blik, (half) dichte ogen
  • losse, trillende onderlip
  • kaakstretch, gapen
  • voeten verzetten, gewicht verplaatsen, achterbeen in ruststand
  • oren hangen ontspannen naar opzij of naar achteren
  • kleine knikjes van het hoofd, hoofd laten zakken
  • stretchen van bijvoorbeeld de nek
  • uitschudden, uitrekken

Soms zijn de signalen nauwelijks merkbaar maar het kleinste zuchtje, neiging tot gapen of subtiele trilling van de onderlip is al een reactie en teken dat de behandeling invloed heeft. Ondanks dat sommige paarden en pony’s dit niet altijd even duidelijk laten zien, gebeurt er veel in het lichaam!

Reactie ontspanning tijdens fascia release

Zoek de verschillen

De eerste foto is voor de behandeling en de tweede foto na de behandeling. Welke verschillen merk je op?

Voor de behandeling door Hipposensitief
  • alerte blik
  • het oog is meer opengesperd
  • strakke mond
  • het hoofd is meer naar voren gestrekt
Na de behandeling door Hipposensitief
  • zachtere blik
  • het oog is meer ontspannen
  • onderlip is ontspannen
  • mondhoek hangt iets af
  • het hoofd is meer gebogen

De aanraking

Veel paarden en pony’s hebben duidelijke voorkeuren voor bepaalde aanrakingen of technieken. De een houdt van stevig en robuust, de ander meer van zacht en subtiel. Sommige paarden genieten enorm van strekkingen en laten daar veel spanning bij los, terwijl andere paarden of pony’s dit juist ongemakkelijk vinden. Er zijn zelfs paarden en pony’s die een favoriete aanraakplek nadrukkelijk aangeven! Ik vind het erg interessant om die verschillen te ervaren en de behandeling hier op af te stemmen.
Sommige paarden en pony’s zijn gemakkelijk toegankelijk, anderen hebben juist meer moeite om in een aanraking mee te gaan en ontspanning toe te laten.

Als een paard of pony meer gespannen en nerveus is zal deze doorgaans niet gemakkelijk spanning los laten. Het loslaten van spanning vergt namelijk ook loslaten van controle. En dat voelt ongemakkelijk… Zeker bij paarden en pony’s bij wie het vertrouwen in het verleden beschadigd is.

Op het moment dat een plek op het lichaam waar spanning zit behandeld wordt kan dat in eerste instantie onrust geven omdat het een confronterende of pijnlijke plek is. Als deze plek subtiel benaderd wordt en jouw paard of pony de aanraking accepteert zal deze hierop gaan reageren. Hij of zij begint te likken, smakken, kauwen of gapen, dit betekent dat er spanning losgelaten wordt. Soms heeft het paard of de pony ook de behoefte om zich uit te rekken, gewicht te verplaatsen of een paar stappen te zetten. Het is daarom van belang dat er bewegingsvrijheid is om de reacties, die de behandeling losmaakt, direct te kunnen verwerken.

Soms merk je dat het paard of de pony tijdens de behandeling de voeten verschuift om zijn of haar balans te hervinden en sommigen gaan zelfs dichterbij of tegen je aan staan.

Bij diepere ontspanning zakt de hals omlaag tot horizontaal of zelfs lager en wordt het paard of de pony loom en slaperig. De oogleden zakken half dicht en de blik is meer naar binnen gekeerd. Soms gaat een achterbeen in de ruststand. Allemaal tekenen dat het paard of de pony zich prettig en veilig voelt en kan genieten van de behandeling!

Wat gebeurt er vóór de behandeling?

Alvorens ik de behandeling start wil ik mij graag zorgvuldig voorbereiden. Hierdoor kan ik mij beter afstemmen op jouw paard of pony om de behandeling prettiger te laten verlopen.

Deze voorbereiding bestaat uit:

Voor de begroeting en kennismaking met jouw paard of pony neem ik de tijd omdat dit belangrijk is voor het vertrouwen. Van nature vinden paarden en pony’s het niet prettig om direct aangeraakt te worden zonder eerst uitgebreid kennisgemaakt te hebben.

Bij een eerste behandeling neem ik vóór aanvang een intake af om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de voorgeschiedenis, karakter en gezondheid van jouw paard of pony. De intake neemt ongeveer een half uur in beslag, afhankelijk van de hoeveelheid informatie. Bij vervolgbehandelingen waar minder dan een jaar tussen zit is een evaluatie van de voortgang meestal voldoende.

Bij de eerste aanblik geven uitstraling, houding, alertheid, reacties en de conditie van de huid al veel informatie over jouw paard of pony.

Zowel voor als na de behandeling maak ik foto’s en een filmpje van jouw paard of pony om verschillen te kunnen opmerken. De filmpjes maak ik in stap en de foto’s in stilstand van de linkerzijde, rechterzijde, achterkant en frontaal. Indien mogelijk, liefst op een harde ondergrond en rustige, egale achtergrond.

Als het paard of de pony de aanraking accepteert, strijk ik met mijn handen over het lichaam om eventuele afwijkingen op te merken. Daarbij let ik onder andere op verhardingen, verschillen in spierspanning en temperatuur, stugheid, oedeem, knobbeltjes en reacties op aanraking.

Wat is belangrijk tijdens de behandeling?

Tijdens de behandeling is het essentieel om de rust te bewaren, goed gegrond te zijn en alert te blijven op de reacties van het paard. Goed gegrond zijn betekent dat je met je volledige aandacht aanwezig bent en goed in verbinding met jezelf en de omgeving.

We zorgen dat het paard of de pony op een plek staat waar hij of zij zich op het gemak voelt en voldoende de ruimte heeft om te kunnen bewegen. Om beweging mogelijk te maken is het fijn als het paard of de pony niet vast staat, maar door jou als eigenaar of verzorger aan het halstertouw vastgehouden wordt.

Om de behandeling zo prettig en veilig mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat:

  • het paard of de pony op een rustige, prettige en veilige plek staat tijdens de behandeling
  • dat het paard of de pony tijdens de behandeling niet eet, zorg dat hij of zij van te voren voldoende gegeten heeft
  • we samen aan dezelfde kant van het paard of de pony staan en hij of zij ons beiden tegelijk kan zien
  • het paard of de pony kan meekijken wanneer hij of zij nieuwsgierig is naar wat er met zijn of haar lichaam gebeurt
  • het paard of de pony voldoende bewegingsruimte heeft om de reacties die de behandeling losmaakt, te kunnen verwerken (zoals: gapen, strekken, uitschudden, voeten verschuiven om balans te zoeken)
  • het halster voldoende ruimte biedt voor het paard of de pony om de mond volledig te kunnen openen tijdens de behandeling als hij of zij de behoefte heeft om te gapen
  • zowel jij als jouw paard of pony zich vrij voelen om aan te geven hoe de behandeling ervaren wordt

Wat is belangrijk na de behandeling?

Na de behandeling is wenselijk om de rust en ontspanning zo lang mogelijk in stand te houden, zodat jouw paard of pony voldoende de tijd krijgt om de afvalstoffen die vrijkomen te verwerken en de balans te hervinden.

Let er op dat het paard of de pony:

  • voldoende water heeft om te drinken, zodat afvalstoffen gemakkelijker afgevoerd kunnen worden (urine kan donkerder en geconcentreerder zijn)
  • beschermd is tegen kou en wind, kou is een stressfactor en wind versterkt koudegevoel
  • liefst 48 uur, maar minstens 24 uur na de behandeling niet belast wordt. Samen wandelen kan wel en is juist prima!

Heb je zelf wel eens een massage of een behandeling voor ontspanning ondergaan? Doorgaans voel je je daarna loom. Dus activiteit na een behandeling kan tegenstrijdig voelen. Het beste is om gehoor te geven aan de signalen van jouw lichaam en te rusten na een behandeling. Jouw paard of pony zal die rust na een behandeling ook waarderen!

Neem gerust contact met mij op als je vragen hebt of na de behandeling veranderingen merkt in het gedrag van jouw paard of pony die je niet kunt verklaren.

Wanneer behandel ik niet?

Als jouw paard of pony medische klachten heeft adviseer ik om een dierenarts, fysiotherapeut of osteopaat te raadplegen. Ik behandel geen medische klachten, mijn behandelingen zijn bedoeld om de gezondheid te ondersteunen met ontspanning en ter preventie van klachten en blessures.

In de volgende situaties is er sprake van contra-indicatie en behandel ik niet:

  • bij ziekte en/of koorts (koliek, nieraandoeningen, etc.)
  • bij recent trauma van het hoofd (tenzij fracturen zijn uitgesloten)
  • bij ontsteking of infectie
  • bij spontane, hevige transpiratie
  • bij onderkoeling of oververhitting
  • vlak voor en na vaccinatie/toegediende medicatie
  • bij kreupelheid
  • bij (besmettelijke) huidaandoeningen of parasieten zoals bijvoorbeeld luizen
  • bij dracht en zogende merries
  • bij (onverklaarbare) onrust
  • bij aversie voor aanraking
  • bij twijfel

De meeste bovengenoemde situaties hebben een dusdanige impact op het lichaam dat een behandeling mogelijk niet goed verwerkt wordt. Elke aanraking is een prikkel en kost energie om goed te verwerken. Die energie is in deze situaties onvoldoende beschikbaar. Een behandeling zal dus niet het gewenste resultaat hebben of misschien zelfs verstorend kunnen werken.

Pijnstillende en kalmerende medicatie kan de gewaarwording van het gevoel vervlakken waardoor het paard of de pony niet in staat is om adequaat te reageren op de aanraking. Bovendien kunnen bepaalde medicijnen veel invloed hebben op het lichaam, waardoor dit al veel energie vergt.

Bij dracht is rust en stabiliteit in het lichaam belangrijk. Ook bij een behandeling voor de ontspanning kunnen er reacties optreden, daarom behandel ik uit voorzorg geen drachtige merries. Ook merries die zogen behandel ik niet omdat er tijdens de behandeling meer afvalstoffen kunnen vrijkomen die mogelijk ook in de moedermelk terechtkomen.