Waarborgen van de gezondheid en klachten voorkomen
Merk je dat jouw paard of pony niet lekker in zijn of haar vel zit, gespannen is of strammer loopt? Of wil je dat de gezondheid zoveel mogelijk gewaarborgd blijft en klachten voorkomen? Hier kunnen we samen aan werken en de reacties van jouw paard of pony ervaren!
Samen met jou kijk ik naar wat opvalt aan jouw paard of pony bij de eerste kennismaking, bij het aftasten van het lichaam en de reacties op bepaalde aanrakingen. Graag hoor ik zoveel mogelijk achtergrond informatie van jouw paard of pony en wat je eventueel zelf al gedaan hebt. Zo bouwen we samen een op jouw paard of pony gerichte behandeling op waarbij ik je meeneem in het verbeteren van zijn of haar welzijn.
Het is dus geen standaard behandeling, maar een behandeling op maat. Ik vind het belangrijk dat de behandeling door het paard of de pony als prettig ervaren wordt omdat er anders ongemak kan ontstaan. En het doel is ontspanning… Naast gezondheidsredenen laat je jouw paard of pony een fijne ervaring beleven waar je zelf ook van kunt genieten….
Ontspanning bij paard en ruiter geeft een betere samenwerking en dat wil je bereiken!
Snelkeuze Onderwerpen behandeling
- Wat houdt de behandeling in?
- De aanraking
- Wat gebeurt er vóór de behandeling?
- Wat is belangrijk tijdens de behandeling?
- Wat is belangrijk na de behandeling?
- Wanneer behandel ik niet?
Wat houdt de behandeling in?
De behandeling bestaat uit een mix van verschillende technieken vanuit meerdere therapievormen. Het doel is ontspanning en ruimte in de weefsels creëren bij jouw paard of pony. Hierbij worden subtiele aanrakingen afgewisseld met meer stevige grepen, afhankelijk van wat er nodig is, maar vooral rekening houdend met waar jouw paard of pony ontvankelijk voor is.
De therapievormen waaruit de technieken worden toegepast zijn:
Deze behandelmethoden vullen elkaar uitstekend aan waardoor de werking diep en effectief is. De verschillende therapievormen bij elkaar bieden veel mogelijkheid en keuze in de manier van benaderen en aanraking.
Welke signalen geeft jouw paard of pony wanneer deze ontspant of spanning loslaat;
- likken, kauwen, smekken, darmgeluiden
- verandering in ademhaling, diepe zucht
- zachte blik, (half) dichte ogen
- losse, trillende onderlip
- kaakstretch, gapen
- voeten verzetten, gewicht verplaatsen, achterbeen in ruststand
- oren hangen ontspannen naar opzij of naar achteren
- kleine knikjes van het hoofd, hoofd laten zakken
- stretchen van bijvoorbeeld de nek
- uitschudden, uitrekken
Soms zijn de signalen nauwelijks merkbaar maar het kleinste zuchtje, neiging tot gapen of subtiele trilling van de onderlip is al een reactie en teken dat de behandeling invloed heeft. Ondanks dat sommige paarden en pony’s dit niet altijd even duidelijk laten zien, gebeurt er veel in het lichaam!
Reactie ontspanning tijdens fascia release
Zoek de verschillen
De eerste foto is voor de behandeling en de tweede foto na de behandeling. Welke verschillen merk je op?
De aanraking
Veel paarden en pony’s hebben duidelijke voorkeuren voor bepaalde aanrakingen of technieken. De een houdt van stevig en robuust, de ander meer van zacht en subtiel. Sommige paarden genieten enorm van strekkingen en laten daar veel spanning bij los, terwijl andere paarden of pony’s dit juist ongemakkelijk vinden. Er zijn zelfs paarden en pony’s die een favoriete aanraakplek nadrukkelijk aangeven! Ik vind het erg interessant om die verschillen te ervaren en de behandeling hier op af te stemmen.
Sommige paarden en pony’s zijn gemakkelijk toegankelijk, anderen hebben juist meer moeite om in een aanraking mee te gaan en ontspanning toe te laten.
Wat gebeurt er vóór de behandeling?
Alvorens ik de behandeling start wil ik mij graag zorgvuldig voorbereiden. Hierdoor kan ik mij beter afstemmen op jouw paard of pony om de behandeling prettiger te laten verlopen.
Deze voorbereiding bestaat uit:
Wat is belangrijk tijdens de behandeling?
Tijdens de behandeling is het essentieel om de rust te bewaren, goed gegrond te zijn en alert te blijven op de reacties van het paard. Goed gegrond zijn betekent dat je met je volledige aandacht aanwezig bent en goed in verbinding met jezelf en de omgeving.
We zorgen dat het paard of de pony op een plek staat waar hij of zij zich op het gemak voelt en voldoende de ruimte heeft om te kunnen bewegen. Om beweging mogelijk te maken is het fijn als het paard of de pony niet vast staat, maar door jou als eigenaar of verzorger aan het halstertouw vastgehouden wordt.
Om de behandeling zo prettig en veilig mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat:
- het paard of de pony op een rustige, prettige en veilige plek staat tijdens de behandeling
- dat het paard of de pony tijdens de behandeling niet eet, zorg dat hij of zij van te voren voldoende gegeten heeft
- we samen aan dezelfde kant van het paard of de pony staan en hij of zij ons beiden tegelijk kan zien
- het paard of de pony kan meekijken wanneer hij of zij nieuwsgierig is naar wat er met zijn of haar lichaam gebeurt
- het paard of de pony voldoende bewegingsruimte heeft om de reacties die de behandeling losmaakt, te kunnen verwerken (zoals: gapen, strekken, uitschudden, voeten verschuiven om balans te zoeken)
- het halster voldoende ruimte biedt voor het paard of de pony om de mond volledig te kunnen openen tijdens de behandeling als hij of zij de behoefte heeft om te gapen
- zowel jij als jouw paard of pony zich vrij voelen om aan te geven hoe de behandeling ervaren wordt
Wat is belangrijk na de behandeling?
Na de behandeling is wenselijk om de rust en ontspanning zo lang mogelijk in stand te houden, zodat jouw paard of pony voldoende de tijd krijgt om de afvalstoffen die vrijkomen te verwerken en de balans te hervinden.
Let er op dat het paard of de pony:
- voldoende water heeft om te drinken, zodat afvalstoffen gemakkelijker afgevoerd kunnen worden (urine kan donkerder en geconcentreerder zijn)
- beschermd is tegen kou en wind, kou is een stressfactor en wind versterkt koudegevoel
- liefst 48 uur, maar minstens 24 uur na de behandeling niet belast wordt. Samen wandelen kan wel en is juist prima!
Heb je zelf wel eens een massage of een behandeling voor ontspanning ondergaan? Doorgaans voel je je daarna loom. Dus activiteit na een behandeling kan tegenstrijdig voelen. Het beste is om gehoor te geven aan de signalen van jouw lichaam en te rusten na een behandeling. Jouw paard of pony zal die rust na een behandeling ook waarderen!
Neem gerust contact met mij op als je vragen hebt of na de behandeling veranderingen merkt in het gedrag van jouw paard of pony die je niet kunt verklaren.
Wanneer behandel ik niet?
Als jouw paard of pony medische klachten heeft adviseer ik om een dierenarts, fysiotherapeut of osteopaat te raadplegen. Ik behandel geen medische klachten, mijn behandelingen zijn bedoeld om de gezondheid te ondersteunen met ontspanning en ter preventie van klachten en blessures.
In de volgende situaties is er sprake van contra-indicatie en behandel ik niet:
- bij ziekte en/of koorts (koliek, nieraandoeningen, etc.)
- bij recent trauma van het hoofd (tenzij fracturen zijn uitgesloten)
- bij ontsteking of infectie
- bij spontane, hevige transpiratie
- bij onderkoeling of oververhitting
- vlak voor en na vaccinatie/toegediende medicatie
- bij kreupelheid
- bij (besmettelijke) huidaandoeningen of parasieten zoals bijvoorbeeld luizen
- bij dracht en zogende merries
- bij (onverklaarbare) onrust
- bij aversie voor aanraking
- bij twijfel